szerda, október 29

október 24. Kirándulás, diavetítő

Rendhagyó módon napi bejegyzésünket ezúttal a diavetítő sorozatával kötöttük egybe.
Szünnap lévén ma három, bázisunk közelében található lelőhelyet látogattunk meg, az utazásunkról szóló rövid tudosítást pedig az útközben készített fényképekkel egészítjük ki.

Túránk először Hawarába vezetett, ahol III. Amenemhat fáraó piramisát "fedeztük fel", ameddig a belső folyosókat ellepő talajvíz engedte, belülről is.

Utunk második állomása Meidum lelőhelye volt, ahol az Óbirodalom egyik legjelentősebb uralkodója, Sznofru által emelt piramist és a halotti komplexum járulékos építményeit látogattuk meg. A piramisba való bejutást itt már nem akadályozták a természet elemei, a szűk folyosón legfeljebb klausztrofóbiánkkal kellett megküzdenünk.

Kirándulásunkat Karanisban zártuk, ahol a görög-római települést és a hozzá kapcsolódó Északi és Déli templomban tettünk látogatást.
A terület számunkra külön jelentőséggel is bír, ugyanis a lelőhely bejáratánál található a fayoumi Kom Aushim Múzeum, ahol az el-Lahunban folytatott terepmunkáink során gyűjtött leletanyag tárolásra és későbbiekben tudományos feldolgozásra kerül.

2 megjegyzés:

Lizi írta...

Én most kapcsolódtam az ásatás blogjának olvasásába.
Nagyon jó ötletnek tartom ezt a fajta információ közvetítést.
Nagy érdeklődéssel próbáltam követni az eddig történteket.
A 23-ai bejegyzésben olvastam:” Az egyre növekvő kerámiaanyag lassan kezdi kirajzolni a terület kerámiatípusainak horizontját, mely a templommal való kapcsolat révén, nem meglepő módon igen homogénnek tűnik.” Azt egy kicsit bővebben kifejtenétek, hogy mit kell érteni ez alatt. Hogy a kerámiatípusainak horizontját az adja, hogy több helyről jöttek a templomba az emberek és mindenki hozta a saját területére jellemző kerámiatípusokat vagy valami mást?

A további munkátokhoz nagyon sok szerencsét és sikert kívánok!

Petrik Mate írta...

Kedves Lizi. Köszönjük a dícsértet.
A kerámiaanyaggal kapcsolatban ma kerül fel egy bejegyzés a töredékek gyűjtéséről és feldolgozásáról.
A kerámiaanyag vizsgálatának perspektíváiról és elsődleges eredményeiről visszatértünk után tartott nyilvános ásatási beszámolón bővebben lesz szó, így szeretettel várunk oda is.