szombat, november 7

Ismét a Palace Hotel falai között...

Rövid Kairó kiruccanásunkat követően visszatértünk Medinet el-Fayoum-ba, hogy holnaptól folytassuk munkánkat a lelőhelyen, immár az új tagokkal kiegészülve. Vasáros Zsolt és Ákos, Mnyerczán András, Mátyásfalvi János és Stephen Quirke érkeztével a csapat létszáma majd megkétszereződött, és ezzel kezdetét veszi terepi ténykedésünk új fázisa, melyet az építészeti felmérés, Kahun városának intenzív bejárása (különös tekintettel az organikus leletek fellelhetőségi térképének elkészítésére) valamint egyes geofizikai vizsgálatok előkészítése és elvégzése jellemez majd.




péntek, november 6

Szusszanás Kairóban

Az utóbbi napok csendje annak köszönhető, hogy a csapat november 4-én munkáját felfüggesztve Kairóba utazott, hogy részt vegyen azon a rendezvénysorozaton, mely az egyiptomi magyar kutatások megkezdésének századik (voltaképpen a thébai régészeti kutatások megkezdésének közel 25 éves) évfordulójának állít emléket. A kairói magyar kulturális hét eseményeit a ma, azaz november 7-én megnyíló időszakos kiállítás koronázza; a Hungarian Excavations in the Theban Necropolis: A Celebration of 102 Years of Fieldwork in Egypt címet viselő tárlat az Egyiptomi Múzeumban tekinthető meg.

hétfő, november 2

A nap (másik) képe

A naphoz tartozó következő kép egyben köszönetnyilvánítás is Fajjúm városának egy eldugott, második emeleti lakásban kialakított internet kávézójának (cyber) munkatársainak, akik nagyban hozzájárulnak, hogy idén is fennakadás nélkül tudjuk blogunkat vezetni.

Nemcsak hogy saját gépeinket is gond nélkül használhatjuk, hanem ha éppen nincs szabad gép különtermet is a rendelkezésünkre bocsátanak, hogy zavartalanul kapcsolódjunk a világ kiberterébe.


A nap képe

Kissé elhanyagolt rovatunk újabb darabjának témája geodétáink a megelőző bejegyzésben említett felszerelése. Figyelem nulladik típusú találkozás.



vasárnap, november 1

Két nap történései

Egy szünnap (október 31, péntek) megszakításával az elmúlt két nap "egyhangú" munkával telt a lelőhelyen, amely nagy szó a tavalyi és a mostani év problámái után.

A misszió jelenlegi felállása alapján a lelőhelyen végzett munkánk három fő területre öszpontosult.

Laci és Csabi egy futurisztikus hatású, hátizsákra szerelt mobil RTK berendezés segítségével elkezdték a lelőhely feltérképezését és minden előzetes várakozásunkat meghaladó ütemben haladtak vele. Már az első napok után megcsodálhattuk Csabi gépén a települést és a templomot lefedő szintvonalas térképet, mely mutatja, hogy geodétáink bizony a terepmunkát követő délutánokon sem pihentek.

András és jómagam két nap alatt több ezer kerámiatöredéket válogattunk és szedtünk fel a templomhoz tartozó hulladékkúp felszínéről. Szombati napra csatlakozott hozzánk Ashraf is, aki a tőle megszokott munkatempót követve a felszedett darabok nagy részének meghatározásával is végzett, így a mai nap Andrással nekikezdhettünk a kiválogatott diagnosztikus darabok rajzolásának. Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, az egész nap fújó erős szél megnehezítette a munkát és nem egyszer repítette szét a munkaasztalon heverő rajzokat, papírokat.

Zoli mindeközben a templom területén kutatott további, az egykori reliefdíszítéshez tartozó töredékek után. A sziszifuszi munkának természetesen idén is megvan a gyümölcse, több új töredékkel bővült a templom díszítésének eddigi corpusa.