hétfő, október 27

október 23. Nemzeti ünnep, nekünk pedig a hét utolsó munkanapja

Első hetünk utolsó munkanapjához érkeztünk, így számunkra a mai nap nemcsak a nemzeti ünnep miatt volt különleges.

A tegnapi nagy területen történt terepbejárással és Dr. El-Ayedi hivatalos látogatásával „terhelt” munkanap után ma ismét a templom és közvetlen környéke volt munkánk elsődleges színhelye.

Kivételt képeztek természetesen földmérő mérnök kollégáink, Laci és Ákos ugyanis a kutatási területünket lefedő rácsháló, tőlünk mind távolabbi, a település nyugati kerítőfala mentén haladva mind északabbi pontjainak bemérésével töltötte a napot.

Zsolt tovább folytatta a templom napvilágra került struktúráinak felmérését és rajzolását.

Zoli ehhez kapcsolódva a munkanap első felében a műholdképen a templom területén és közvetlen környezetében előzetesen megjelölt jelenségeket vetette össze a jelenleg a felszínen megfogható struktúrákkal. Ezalapján a templom elülső felében a műholdkép által meghatározott pontok a valóságban is azonosíthatóak voltak, míg a templom hátsó traktusaiban elsősorban a hulladékhalmok zavaró sokasága miatt a műhold felvétele sok esetben félrevezetőnek bizonyult.
Zoli emellett tovább folytatta a templom déli oldalán található halmok vizsgálatát, mely további érdekes, és a templom dekorációjának vizsgálata szempontjából értékes darabbal gazdagította leletanyagunkat.

A templomtól északra fekvő kerámiahalmok vizsgálata is fontos fázishoz érkezett, ugyanis ma került sor a tényleges halmokat először metsző négyzetek anyagának felszedésére. A hatalmas leletkoncentráció miatt, a halmok területéről 1 x 1, illetve 2 x 2 méteres szondákban gyűjtöttük a teljes felszíni leletanyagot, míg a maradék területekről csak a diagnosztikus töredékeket tartottuk meg. Az egyre növekvő kerámiaanyag lassan kezdi kirajzolni a terület kerámiatípusainak horizontját, mely a templommal való kapcsolat révén, nem meglepő módon igen homogénnek tűnik.

A hét utolsó munkanapja révén az esti órák, a hét egyéb jobbára munkával töltött estéi után, oldottabb hangulatban teltek.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó ez a blog. A gondom vele, hogy számomra a laikusnak nehéz olvasni. Hiába van leírva, nem tudom értelmezni mi történik. Amikor azt írjátok, hogy bejártunk egy adott területet, akkor az nekem sétát és nézelődést jelent, mert soha nem volt közöm régészethez. Ettől függetlenül szívesen olvasnám. Ha lehetne magyarázatokat fűzni hozzá, hogy laikusok is értsék. Vagy a rövid tárgyszerű bejegyzések alatt, bővebb laikusok számára is érthető hosszabb leírásokat is írjatok.
Lehet ilyet kérni, van erre esély?

Horváth Zoltán írta...

Kedves nevtelen,
koszonjuk szepen az elismerest. Attol tartok azonban, hogy ez esetben munka helyett reggeltol estig a blog mellett ulhetnenk, ami nem valoszinu. Ugyanakkor, ha tovabbra is figyelemmel kisered az itt folyo dolgokat, kis utanolvasassal minden meg fog vilagosodni idovel. Minden jot!

Névtelen írta...

Rmek ötlet ez a blog! Nagyon jó hallani rólatok és látni titeket. Remélem újabb hírbevet tudtok szerezni a magyar egyiptológia számára. Sok sikert és kitartást!

Üdv

Gajárszki Henrik

U.i.: Máté! Ha esetleg egy focipályát is sikerül kiásni, szólj és kiugrom egy egyérintőre! ;)

Petrik Mate írta...

Köszi Henrik.
Focipályát nem ígérek, egyérintő marad a Fillérben, a többiről otthon majd bővebben.