vasárnap, november 1

Két nap történései

Egy szünnap (október 31, péntek) megszakításával az elmúlt két nap "egyhangú" munkával telt a lelőhelyen, amely nagy szó a tavalyi és a mostani év problámái után.

A misszió jelenlegi felállása alapján a lelőhelyen végzett munkánk három fő területre öszpontosult.

Laci és Csabi egy futurisztikus hatású, hátizsákra szerelt mobil RTK berendezés segítségével elkezdték a lelőhely feltérképezését és minden előzetes várakozásunkat meghaladó ütemben haladtak vele. Már az első napok után megcsodálhattuk Csabi gépén a települést és a templomot lefedő szintvonalas térképet, mely mutatja, hogy geodétáink bizony a terepmunkát követő délutánokon sem pihentek.

András és jómagam két nap alatt több ezer kerámiatöredéket válogattunk és szedtünk fel a templomhoz tartozó hulladékkúp felszínéről. Szombati napra csatlakozott hozzánk Ashraf is, aki a tőle megszokott munkatempót követve a felszedett darabok nagy részének meghatározásával is végzett, így a mai nap Andrással nekikezdhettünk a kiválogatott diagnosztikus darabok rajzolásának. Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, az egész nap fújó erős szél megnehezítette a munkát és nem egyszer repítette szét a munkaasztalon heverő rajzokat, papírokat.

Zoli mindeközben a templom területén kutatott további, az egykori reliefdíszítéshez tartozó töredékek után. A sziszifuszi munkának természetesen idén is megvan a gyümölcse, több új töredékkel bővült a templom díszítésének eddigi corpusa.

Nincsenek megjegyzések: