hétfő, november 9

Két munkanap Kairó után

Szombati visszatértünk után az elmúlt két, nagyrészt zavartalan munkanap során megnövekedett számú csapatunk tagjai újra birtokba vették el-Lahun lelőhelyét.

A geodéták közül a mobil RTK-val végzett topográfiai felmérés ezúttal Csabi és András feladata volt, akik bejárásukat a piramis keleti oldalára eső területtel folytatták. Laci mindeközben Zsolt templomhoz kapcsolódó felméréseihez nyújtott segítséget.

A tavalyi év során felmért templomrészek, Zsolt ezeken alapuló rekonstrukciói és az idei első napok felmérései is alátámasztják a templom területén a kiterjedt vizsgálatok szükségességét  a templomépület megértése érdekében.
Ugyanez a helyzet a település esetében is, ahol a Petrie által megrajzolt, túlságosan szabályosnak tűnő alaprajz a legtöbb helyen nehezen összeegyeztethető akár a kanadai misszió akropoliszon végzett feltárásainak eredményeivel, akár a felszínen általunk megfigyelt jelenségekkel.

A település területe az elmúlt napok során Stephen "felségterülete" volt, aki legtöbbször Zolival kiegészülve a University College archívumából származó páratlan fotók segítségével próbálta értelmezni Petrie egyes megfigyeléseit a településsel kapcsolatban.

A templomi hulladékkúpból származó kerámiaanyag feldolgozása vasárnap Ashraf segítségével új lendületet vett és a korábban gyűjtött töredékek nagy részét sikerült feldolgozni. András és jómagam ezek után rendeztük az eddigi 199 későbbi vizsgálatra félretett és részben már lerajzolt darabot, majd folytattuk a töredékek rajzolását. Terveink szerint a terepi munkával párhuzamosan a töredékek rajzolását is befejezzük az idény végén, így hazaérkezésünk után hamarabb kezdhetünk hozzá az anyag feldolgozásához.

A mai nap egyhangúságát délelőtti látogatóink színesítették. A blogunkon is említett, a thébai régészeti kutatások 25 éves évfordulójának emléket állító kiállítás kapcsán Egyiptomban tartózkodó kollégáink látogatták meg a lelőhelyet.

1 megjegyzés:

Bogi írta...

Bocsánat, hogy ilyen off-topic, de ez az a fórum, ahol leggyorsabban eljut hozzátok: isten éltesse sokáig a Dízel pajtást! Születésnapját egy Jamie Winchester koncerttel ünnepli ma a múzeum. :)